« Home | Nazim Hikmet Memleket » | Kirildi Kalem » | Hrant Dink » | Yasayan en etkili 100 entelektuel » | Hulya Avsar versus Timur Selcuk » | Barda (2007) - A Movie by Serdar Akar » | Fascism in a word » | Bir yazinin girisi » | Marlon » | Supervenience »

Hrant, ne cok seydin sen aslinda

Utancimizin diger adi Hrant'tir artik. Aynalara kuskunlugumuzun, kendimizden kacma istegimizin, gerceklestirilemeyen benligimizin adidir Hrant. Kor insan dusmanligina bogun egisimiz, yeterince birsey yapamayisimiz, yenilgimiz, hayal kirikligimiz, ice kapanip sadece aglamaktan baska birsey istemeyisimizdir Hrant. Hersey kahrolsundur, yikilsindir, dagilsindir. Elimizden gelmiyor iste. Bunca ses bunca haykiris yalvar yakaris. Hersey bunca ortada, ayan beyan sacildi meydana. JITEM'iyle, tetikcisiyle, valisiyle, eminiyet muduruyle, ic isleri bakaniyla, adalet bakaniyla, kirli savas medyasiyla, ve cubbeli polis vazifeli yargiclariyla...Hersey gozumuzun onune dokulmus, oylece seyrimize amade. Ve hicbirsey yapamiyoruz. Duyulmuyor sesimiz, eziliyor buzuluyor parcalaniyor icimiz.

Agos'un onunde toplandi bugun sadece bin'ler. Bu kadar mi azaldik bir senede? Bu kadar mi kaybettik? Adalet arayisimizin kullanma omru 1 senecik miydi yani? Bu ulkede gercek baris, gercek kardeslik istemeyenler gucunu bizim bu yalnizlasmamizdan, kendimizden vazgecisimizden, unutkan zihinlerimizden almiyor mu? Bunu da mi unuttuk yoksa? Bir sonraki katliami mi beklemek gerekecek Hrant'in adini hatirlamak icin? Kisisel hikayelerle degil de soguk istatistiklerle numaralandiracagimiz bir vaka mi olacak "guvercin tedirginligi"ndeki Hrant'in ensesine yedigi 3 kursun?

Rakel Dink, gecen sene "bir bebekten katil yaratan" bu olumcul atmosferi bizlere sorgulatan Rakel Dink, yine baslarimizi one egdiren bir konusma yapti:

Peki adalet nasıl yerini bulacak, geçen bir yıl içinde adalet adına ne gördük?
Katilin eline ülkemin bayrağını verip poster çektirenlere ülkemin adaleti ne yaptı?
Sadece görüntülere basına verenlere dava açıldı. Stadyumlarda “Hepimiz Ogün’üz” diye bağıranlara, onu hain ilan eden devlet görevlilerine ne yaptı ülkemin adaleti?
Telefonda “Tek farkılılk kaçmayacaktı ama bu kaçtı” diyen ve “kimin öldüreceğini bilen” emniyetçilere ne yaptı ülkemin adaleti?
Daha katil yakalanmadan silahın markasına kadar bilen jandarmalara ne yaptı ülkemin adaleti?
Cinayet planları yapılan ocaklara ne yaptı ülkemin adaleti?
Eşime haddini bildirmeye çalışan vali yardımcısına ne yaptı ülkemin adaleti?*

Ne diyebiliriz ki? Sukunet icinde tas kesilmekten baska ne yapabiliriz ki? Cigerimiz yaniyor. Ne yana baksak inanilmasi guc seyler goruyoruz. Yuregimiz kaniyor. Bekliyoruz, sonsuzca bekliyoruz. Belki birsey olacak, taslar yerinden oynayacak, develer karinca, karincalar deve olacak. O zamani bekliyoruz.

Milletimiz sessiz. Azimsanamayacak bir kismi "basit bir Ermeni dolu" icin cikartilan bunca yaygarayi bile cok buluyorlardir. O Ermeniler degil midir ki, sozde Ermeni soykirimi iddialariyla TURKlugumuzu yaralayanlar? O Ermeniler degil midir ki, demokrasi yaniltmacalariyla TURKlugumuzu bizlere sorgulatan? Al sana katliamsa katliam. Oyle olmaz boyle olur cinsinden. Sonra gun gelir bakarsiniz tarihlere bu da "sozde" olur. Cocuk kaniyla yapilan bayraklarin onunde aglamakli olup duygulananlarin, olumden gozu kararmis bir zihinsel dunyanin icinde, bir avuc kalmis kisi cirpiniyor. Simsekler her zaman onlari buluyor, dunya hep onlarin basina yikiliyor. Insanin boyle zamanlarda kendi milletine herseyi reva goresi geliyor.

*http://www.ntvmsnbc.com/news/433581.asp

PS: Bu arada Hrant'i vuran silah Rize Ardesen yapimiymis. Benim memleket!

Son iki kelime, bütün yazının duygusunu sıkıştırmış içinde sanki. Nasıl söylesem de yanlış anlaşılmasa:şöyle söyliyim o zaman. Senin o taş kesilmişlik halin var ya konuşma sırasında, benim görüşüme göre, Hrant istemezdi öyle hissetmeni. Çünkü zaten BÜTÜN olay bu aidiyet duygusu/kimlik meselesinin zıvanadan çıkması. Herkes tek bir kimlik altında toplansa da, insanlar doğaları (ve demokrasi) gereği farklıdır. Bir kişinin yaptığından bir diğeri utanmamalı. Offf hiç anlatamadım ben. Evet elimiz kolumuz bağlı. Niye peki? Sebep? Bu kolay bir soru değil. Ayrıca artık biliyorum ki düzenler bir günden diğerine, hatta bir seneden ötekine değişmiyor maalesef...Bir insan bütün ömrünü adasa, on insan bütün ömürlerini adasa, şu anda yeryüzündeki bütün insanlar şu andan itibaren ömürlerinin geri kalanını adasa...daha beter hır bile çıkabilir diye endişeliyim. Bilmem ki çok mu karamsarım?

Post a Comment

a href="http://www.justforeignpolicy.org/iraq/iraqdeaths.html">Just Foreign Policy Iraqi Death Estimator