« Home | Hrant Dink » | Yasayan en etkili 100 entelektuel » | Hulya Avsar versus Timur Selcuk » | Barda (2007) - A Movie by Serdar Akar » | Fascism in a word » | Bir yazinin girisi » | Marlon » | Supervenience » | Miller Lite » | Kurt Sorunu »

Kirildi Kalem

Adaleti saglamak gorevli yuce Turk mahkemeleri defalarca bu halkin vicdan sinavinda sinifta kaldilar. "Ulkemin cikarlari sozkonusu oldugunda yasa-masa dinlemem" diyen atilgan durumdan-vazife-cikartan yargiclar, sadece herkesin bildigi gercegi dile getirmekten ote bir kusurlari olmayan acik sozlu gorev adamlari. Bir nevi karakter oyuncularimiz. "Ulkenin cikarlari" gayet esnek sakiz gibi cignenesi bir kavram...Boyle durumlarda aklimiza ilk dusmesi gereken sorunun artik "hangi Turkiye'nin cikarlari?" oldugunu Turkiye Cumhuriyeti projesi tarihinin magdurlari gayet iyi biliyor aslinda. Ayrica, hukuk denilen sey tam da "ulke cikarlari" gibi konjonkturel politik gerceklere gore adapte edilip esnetilmeyecek zaman asimi bir adalet arayisi degil mi? "Yargi bagimsizligi" denilen husus, gundemimize sadece "islami kadrolasma" tehlikesi disinda bir turlu giremeyen bu ulvi ilke, bu ulke ustune her konusanin "olmaz bizde boyle birsey, ama adet yerini bulmus olsun" kabilinden sinik bir uslupla dile getirdigi fahise bir kavram haline gelmedi mi?

Baran Tursun, sanli Turk polislerinin "dur" uyarisina uymadigi icin vurularak oldurulen bir genc. Kursunu kafasina yediginde yasi 20 yili gosteriyordu. Onu olduren polisi aklamak icin bin dereden su getirildi. Mahkeme savunmasi, bizzat yargic tarafindan katil polise sufle edildi - adeta bunlari soylersen kurtulursun bak! mealinden...Oglu oldurulen bir babanin ofkesi, polisiyle yargisiyla koseye sikistirilmis kendisiyle adeta kafa bulunan vatandisin cigligidir aslinda:

"Oğlumun katilleri, korunan katillerdir. Bornova Asayiş Ekipler Amiri Bülent Girgin, Asayişten Sorumlu Emniyet Müdürü Yardımcısı Naci Kuru, bu işi organize ettiler. Bir mermi çekirdeğini bulup, koltuğa koydular. Tanık polislere ‘sizin ifadelerinizi bir hazırladık, çıkışta imzalayın’ dediler. Cep telefonunda bunun kaydı varmahkemeye sunacağız. Mahkeme Başkanı, duruşma salonunda polisleri ‘arkadaşın öyle diyor, böyle diyor’ diyerek yönlendiriyordu. Biz bu mahkemenin figüranı olmak istemiyoruz, biri polis diğeri astsubay iki tanığımız ve başka delillerimiz var. Adalete kesinlikle güvenmiyoruz. Oğlumun katilleri, Tursun ailesinin nefesini ensesinde hissedecek."

Adaletin kiramadigi kalemi, baba Tursun kirdi. Turk mahkemelerine guvenmeyen bir aile, kendi meclisinde zanlinin cezasini kendi usullerine gore kendi kesti. Protestolari, bagrismalari neticesinde mahkemeden cikartilan anne Tursun haykiriyor:

“Hesap soracağız. Ant verdim. Kurban adadım senin çıkman için. Bırakın bu katili dışarıya çıksın.”

Bir daha mahkemeye girmeyecek bu aile. Babayla, anneyle, kizkardesle Turk mahkemelerini protesto ediyorlar. Hem cocugunu oldururuz hem de sokakta gezeriz mi diyorsunuz, polis efendiler? Oldurdulerse bir bildikleri vardir mi diyorsunuz, buyuk yargiclarimiz? Soylu Turk kani aktigina inandiginiz damarlarinizda zerre kadar vicdan kalmadi mi sizinlerin? Sahibiymis gibi davrandiginiz bir halkin nefreti hic mi yaralamaz sizleri? Vaktiyle hukuk atesiyle yanan gencler olan sizler, nasil oldu da bugunun katil himayelerine donustunuz, hic mi kafa patlatmazsiniz? Yahu, hic mi kendinizden utanmazsiniz?

http://www.ntv.com.tr/news/432802.asp
http://www.ntv.com.tr/news/432832.asp

PS: Bu arada katil polis saliverildi. DTP genel baskani NUrettin Demirtas'i sudan gerekcelerle cezaevine yollayan adalet, katil polisi cezaevine yollayacak makul bir sebep bulamadi herhalde.

http://www.bianet.org/english/kategori/english/104167/murder-suspect-police-officer-released

Post a Comment

a href="http://www.justforeignpolicy.org/iraq/iraqdeaths.html">Just Foreign Policy Iraqi Death Estimator