« Home | Bir cirpida sevmedigim 10 sey » | Ahmet Altan, Sorumlu Aydin Tavri » | Hrant, ne cok seydin sen aslinda » | Nazim Hikmet Memleket » | Kirildi Kalem » | Hrant Dink » | Yasayan en etkili 100 entelektuel » | Hulya Avsar versus Timur Selcuk » | Barda (2007) - A Movie by Serdar Akar » | Fascism in a word »

Fantastik Apartman

Ben cocukken ailecek cok fantastik bir apartmanda oturuyorduk. Evimizin adresi de bu fantastik havayi birebir yansitiyordu. Deli Huseyin Pasa Caddesi uzerindeydi evimiz. Apartmanin adi da Beyaz Saray'di. Tamamen Turk kulturunu yansitan bir cadde ismi ile amerikan ozentisi bir apartman ismi arasindaki muthis uyum aslinda taaa o zamanlardan "Medeniyetler Ittifaki" denilen seyi apartman sakinlerinin ne kadar sindirmis oldugunun da bir gostergesiydi aslinda. Deli Huseyin Pasa, kutsal bilgi kaynagindan edindigim bilgilere gore, Sultan dördüncü murad devrinde yasamıs, yenişehir doğumlu bağdat, mısır ve bosna valisi imis. Ayni zamanda, Kaptan-i Derya imis. 1659 yilinda, Deli'nin gun gecmiyor ki artan ununden korkan Koprulu Mehmet Yedikule zindanlarinda Deli'yi bogdurtmus. Deli'nin zoruna bak, ve Kopru'su yikilacisa diyesi geliyor insanin. Sonracima, efendime soyleyeyim, Beyaz Saray'i da biliyorsunuz. ABD'nin merkez ussu. Simdi birlestirin bunlari iste bizim ev.

Daire numaramiz 2 idi. Sayiyla vermislerdi. Tam ustumuzde 4 numara vardi, o numarada oturan ailenin bir kizi vardi. Ablamiz yasindaydi, hmm, 3-4 yas filan yani. Cok guzel sesi vardi, her gun acili acili sarki soylerdi. Orhan abi de soylerdi, kusum Aydin da soylerdi. Sarki secimi konusunda cok demokratikti. Birgun bu ablayla konusurken-e, soyle garip bir diyalog yasadik:

Ben: Turkiye'nin baskenti neresi biliyor musun (hehe, ben biliyorum naber)?
O: Istanbul.
Ben: Sacmalama ya (ablamizsin ama simdi sictin), ankara.
O: Hayir.
Ben: Ya nasil?
O: Turkiye'nin baskenti istanbul. Istanbul'un baskenti ankara.
Ben: ??

Neyse, isim konusunda zaafli bu kardesiniz, ablamizin adini hatirlamiyor. Zaten ortaokuldan sonra okuldan aldilar kendisini. Ortaokul istifa kendisi. Cv konusunda hic derdi olmayacak onun, ne guzel. Hakkinda okullarin veremeyecegi bir kariyer dusluyordu ailesi sanirsam. Cok guzel sesi vardi bi de. Ama oyle boyle degildi. Simdi pop-star'a katilsa, oyumu kesin ona atardim. Zira, "ucumuz ve bir diva" Bulent Baci ile evlenen Armagan'a attigimiz oylar heba oldu. Erkek adam sanmistik onu halbukise.

Komsu kizi Fahriye Ablan ozde cok da haksiz degil QM, teoriyi bilmem ama pratikte Turkiye'nin her acidan baskenti halen Istanbul'dur, Ankara sofistication kazanma yolunda emek sarfetmemeye ve gri ve duzenli bir memur kenti olmaya inatla devam ettikce de oyle kalacaktir. :) (Ezeli Galatasaray-Fenerbahce cekismesi gibi ezeli Ankara-Istanbul cekismesini baslatacak satirlar mi yazdim yoksa, amanin!)

ankaralı olduğumdan değil, gerçekten, bi yerin başkent olması için sofistike olması gerektiğini düşünmemiştim hiç :)

avustralya'nın başkentini de sidney sanır çoğu insan, ama avustralyalıların öyle sandığını hiç sanmıyorum :D

ben yetişkin bir insan evladının yönelttiği "doğrusu isveç mi isviçre mi?" sorusuna muhatap olmuşluğumu bilirim. evet, o derece...

ben hiç karşılaşmadım kendisiyle ama bi arkadaşımın bir tanıdığının da almanya'yla amerika'yı aynı şey zannetmesi, hatta türkiye dışında tek bir yer var zannetmesi gibi bir vakıayı da duymuşluğum vardır.

Bu tip vakalarla karşılaşmayan yoktur...Çocukluğumda söylerken tereddüt ettiğimi hissettiğim anda kıvırırdım,konuyu başka yöne çekerdim.Ama hala ,sinir edecek şekilde cahilliklerini kabul ettirmeye çalışan tiplere de rastlıyorum ne yazık ki....Susmak en iyisi...aslında birçok şehir ve ülkeyi karıştırabiliyorum.Özellikle başkentlerde yanlışlıkyapabiliyorum...En iyisi isim şehir oynamak....
Sevgiler,
TüTü

passive, merkez bankasi'nin bile istanbul'a tasinmasinin tartisildigi su aydinlik gunlerde insanin icinden "istanbul bir baska" diyesi geliyor elbet. ankaralilar alinmasin hic valla. yeditepeli kentimizin ustune tanimiyoruz.

af (anlasmistik dimi?), sofistikasyon tabi ki cok gerekli degil de, simdi turk olmayan 5 kisiden 4u istanbul sanir herhalde turkiyenin baskentini ya. istanbul 1-0 onde basliyor direkt. bu arada senin cocukluk vakalari benimkileri dovermis.

etki alani, sanki cocuklugumuzda ulke baskentlerini daha iyi bilirdik gibi geliyor. zorla ezbeledigimiz icin mi acaba? bir de ezberci sistem kotu derler, neresi kotu. bu arada dikkat ettim, uc nokta yerine zaman zaman dort nokta kullaniyorsun..halbuki simdiki trend uc nokta yerine iki nokta..:)

anlaştık anlaştık :)

benim pek ankara hayranı olduğum söylenemez. ama başkent de istanbul olursa ankara köy olur. kandırıyoruz kendimizi şurda büyük şehirde yaşıyoruz diye, lütfen! :D

ve evet döver :D

baskent olmayan bir ankara! epey bir tasra kasabasi olur o zaman orasi ya :)

bu ablamız o zaman kaç yaşındaydı onu öğrenmek istedim hevesle?

geçen yaz interrail'e gideceğimi söylediğim kuzenimle aramızda geçen diyalog
ben: interraile gidiyorum.
o: interrail ne?
ben:trenle avrupayı dolaşma diyebiliriz
o:e inip dolaşsaydın
ben:nasıl?
o:Trenle ne göreceksin ki?
ben:yok gideceğim yerlere trenle seyahat edeceğim, yoksa inip gezmek niyetindeyim tabii ki
o:hımm çok güzel. amerikaya gidecek misin?
b:ne zaman?
o:interrailde
b:yok bu avrupada sadece
o: hm anladım. peki çin'e?
b:!!!! :/

ahahaa supermis..bu abla herhalde 11 filandi..asil senin kuzen kac yasinda? :D

olay bu yaz oldu
93lü kendisi
hesap ediver nolur, yorgunluk hissiyatı içindeyim de :)

esas yeni bir şey öğrendim onu paylaşmak istedim hemen seninle. sanırım Amerikada bir yarışma varmı "5 yaşındaki çocuktan daha akıllı mısın" öyle bir şey sanırım adını tam hatırlamıyorum. İşte sunucu sormuş Hungary'nin başkenti ne (hungary'nin Türkçesini biliyorum, bunu yazmak zorundaydım) kız da şaşırıp nasıl yani "I am hungry" gibi mi demiş. Hatta üzerine "Turkey duymuştum ama bu daha da komik ya" demiş. Tek yarışmada bu rezalet yeter diye düşündün mü bir insan için, yetmez ama, kızın ikinci bir vakası daha var. soru "Avrupada bir şehir olan Bükreş, hangi ülkenin başkentidir?" Kızımız cevap veriyor, "ben bu soruyu cevaplamam bile yanlış, hayır ne demek yani Avrupa zaten bir ülke sorunun içinde cevabı var ya, ne aptalca hangi ülkenin diye sorulur mu!"

daha da başka bir şey yazmıyorum
yorumlarınmla yeteri kadar eğlendiğin inancındayım :)

valla cok eglendim si-men, sen cok yasayasin!

Post a Comment

a href="http://www.justforeignpolicy.org/iraq/iraqdeaths.html">Just Foreign Policy Iraqi Death Estimator