« Home | bla bla bla » | Hrant Dink » | Perhaps perhaps perhaps » | can i have it like that » | Closer » | Everything I do, I do it for my fans! » | Wyclef Jean » | Remember Remember...the 11th of September » | Paul McCartney » | Scrubs »

Ucuz can pazari

Hrant Dink, demokrat bir Ermeni aydiniydi. Uzun yillar Agos gazetesi genel yayin yonetmeni olarak gorev yapti. 19 Ocak 2007 tarihinde, gupegunduz, dunya sehri Istanbul'un tam gobeginde, birtakim asiri milliyetci odaklarin arkasinda oldugu bir suikast sonucunda, ensesinden iki kursunla vurularak olduruldu.

Tarih, soguk. Dersimizin ozeti, yukardaki birkac satirdan ibaret mi olacak? Korkarim, oyle olacak.

Her insan olunce ayni sekilde uzulmuyoruz mesela. Pinochet oldu gecenlerde, herkes bayram yapti nerdeyse. 11 Eylul'de de o kadar uzulmedik, kabul edelim. Hatta sevindik bile, icimizdeki adalet duygusu biraz olsun oksandi.


Saddam Huseyin asildi, bir halkin diktator lideriydi. Asilmaya giderken onlarca hakarete ugradi, son dilegi sorulmadi, kuytu bir odada alelacele boynunu kiran bir ipte oylece asildi, fotografini cekecek resmi bir gorevlinin yoklugunda cellatlarin kamerali cep telefonlari idami belgeledi. Bu idam, ne kadar vicdanimizi sizlatti? Ne kadar dusunduk ustune?

Her demokrat olduruldugunde ayni duyarlilikla sokaklara dokulmuyoruz mesela. Bazilarindan hic haberimiz olmuyor. Dar sol cevrelerin "sehitleri" Dink'in oldurulmekle kazandigi o kahrolasi sohreti tadamiyorlar mesela. Sivas katliami hak ettigi toplumsal tepkiyi gordu mu sizce? Mumcu olduruldugunde kotu seyler hissettik agladik sizlandik ama, ne oldu ki sonra? Dusunduklerini yazmaktan korkmayan sehitler mertebesine yerlestirdik onlari da, ne dediler neyi savundular neden vuruldular, ne kadar kafa yorduk ki bunlara? Birakin allah askina.

Dink olduruldugunde ilk sorumlu TC devleti diye dusundum ben. Hani o Bogazici Universitesi gibi liberallikten kirilan bir okulda yapilmasi planlanan Ermeni Konferansini bile apar topar yasaklatan, "aciklanmayan bir tarihe ertelenmesi"ne zorlayan Turkiye Devleti ve onun kuklasi YOK. Hani Dink'in, mahkeme koridorlarinda surundugu TC Devleti. Hani Dink'in aldigi binlerce tehdite ragmen devlet korumasi bile istemeyecek kadar kendini uzak hissettigi TC devleti. Hani Ermeni deyince tuyleri diken diken olan, "sozde" sifatini kullanmadan "Ermeni soykirimi" bile diyemeyen TC. Dink'i olduren o gencecik sunepe delikanli degil, bir zihniyet, bir anlayis, bir siyaset yapma tarzi. Korku siyaseti.

Kan yerde kalir ya hani. Dink'in kani, Turkiye Devleti bu isin esas sorumlusu olarak kendi halkindan (Avrupa Birligi ya da herhangi bir dis odaktan degil) hak ettigi tepkiyi gormedikce yerde kalacak.

Dink'in arkasindan yuruyen binler var, herkes ne kadar da tepkili. Dink'in suikastinde herkes kendine uzulecek biseyler buluyor. Iyi bir insanmis da, taniyan herkes oyle soyluyor, bu ise durumu sadece daha da trajik yapiyor. Ama esas bakalim, gozlerimize dusen bugu kuruyup etrafimizi saran duman dagilinca elimizde ne kalacak. Dink oldugu ile, bizler ise uzuldugumuzle mi kalacagiz? Oyle olacak. Dink'in cenazesine katilmis olmak bazilarimizin vicdanlarimizi rahatlatmis olacak, sorumlulugumuzu tamamlamis olmanin huzuruyla yolumuza devam edecegiz. Bazilarimiz daha direncli olacak, ama garanti ederim o huzun o ofke o ic sikintisi 10 bilemedin 15 gunu gecmeyecek.

E ne var yani, hayat bu, gecmisle yasanmiyor? Oyle tabi.



Ugurlar olsun ugurlar olsun
Huzunlu bulutlar yoldasin olsun
Bir keskin kalem bir kirik gozluk
Yurekli yigitlere hatiran olsun

maalesef haklısın. burası ucuz can pazarı ve maalesef zaman çok hain çok aldatıcı...
o zaman biz unutturmamaya çalışalım ne dersin? en azından bunu yapalım. yazılarımızla yapalım bunu. internetin bu özgürlüğünü böyle kullanalım. unutturmamak adına kullanalım.
yapacak ne var başka? elimizden ne gelir giden bir canın arkasından bilmiyorum ve gerçekten canım yanıyor...

ben cok konustum bu konu hakkında, hala daha da konusmaya devam ediyorum forumlarda.. blogda da yazdim..beni en cok uzen ne biliyormusun..
1 ay sonra yeni bir stadyum acilir ve de ismi begenilmeyen bir sokak bulunur, bir de cesme yapilir.. hepsinin adlari TC belediyelerinin karariyla Hrant Dink konulur.. Sozde olumune sadik kalmisizdir.. oyle ayni tas ayni hamam, "sozde" lerle devam ederiz...
keske yanlis olsam..

melis, bilmem ki, deneyebiliriz tabi en azindan...

tuce, okumustum blogundaki yaziyi. oyle gercekten, haklisin...

Post a Comment

a href="http://www.justforeignpolicy.org/iraq/iraqdeaths.html">Just Foreign Policy Iraqi Death Estimator